FEHÉRBOROS BABOS KÁPOSZTA FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL ÉS GŐZGOMBÓCCAL

 
Hozzávalók:

Gőzgombóc:

0,50 kg liszt
0,04 kg élesztő
0,02 kg kristálycukor
3 db tojás
0,3 l tej
csipet só

Az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk, és a liszt, tojás, só, keverékére öntjük és ebből, kelt tésztát készítünk, majd a végén, az étel tetején kigőzöljük.

Fehérboros babos káposzta füstölt csülökkel:

0,40 kg tarka bab
0,50 kg vecsési savanyúkáposzta
1,20 kg füstölt csülök
sertészsír
0,005 kg fokhagyma
3 db babérlevél
           
0,30 kg vöröshagyma

bors
köménymag
csombor
paprika
paradicsom
fűszer pirospaprika
fehérbor


Elkészítés:

Finomra vágott vöröshagymát zsiradékon megfuttatjuk, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felöntjük, füstölt lével vagy csont lével. Beletesszük az előző este beáztatott babot és csülköt, ízesítjük, babérlevéllel, borssal, köménnyel, csomborral és félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a kellőképpen kiöblített savanyú káposztát, utána ízesítünk és főzzük. Mielőtt az étel teljesen elkészül, a gombócokat ráhelyezzük, amikor kigőzöltük az étel tetejét pirospaprikával megszórjuk, és fehérborral ízesítjük.